Ansamblul bisericii evanghelice fortificate


Categorie: Altele
Perioada: sec. XIV - XIX
Importanta: A
Cod LMI: SB-II-a-A-12345
Adresa: 2
Localitate: sat BUZD; comuna BRATEIU
Judet: Sibiu
Regiune: Transilvania

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 25-Jul-2009

Biserica evanghelica din Buzd, consacrata Fecioarei, dateaza din secolul al XIV-lea si e formata dintr-o nava mica cu cor inalt si absida.
Portalul vestic este decorat cu un triplu arc frant, sprijinit pe colonete, la capitel cu frunze de acant. Pe laturile de nord si de sud, sunt alte usi, asezate sub un arc frant, fara decoratii.   
Corul fortificat, a fost mult inaltat deasupra acoperisului, din cauza pozitiei bisericii, care are in fata un deal inalt. Pe latura sudica este un mic turn rotund, cu acces din curte si o scara interioara care duce sub acoperis.     
Zidurile corului, inaltat intre 1491-1495, prezinta pe latura sudica deschideri largi intre doi contraforti asezati pe margini. Un al treiltea contrafort porneste in mijloc, de la tavanul bisericii.
Cele trei laturi ale poligonului de deasupra absidei sunt si ele prevazute cu gauri orizontale, cu deosebirea ca aici toti contrafortii sunt egali.
Pe latura nordica avem cinci contraforti, baza lor fiind mascata de sacristia prin care se intra in biserica.
Zidurile din caramida rosie, prezinda deschideri mari pentru lansarea proiectilelor grele si inca trei randuri de gauri mici, rotunde, pentru gloantele de pusca, cate un rand pentru fiecare etaj al corului. Jos la altar este o fereastra cu un chenar cu ornamente gotice.
Zidul incintei, care inchidea o suprafata mica in jurul bisericii, este azi aproape distrus. Spre nord-est se mai gasesc urmele unui turn peste o bolta, prin care se comunica cu exteriorul.
(dupa "Bisericile Cetati ale sasilor din Ardeal" de G. Oprescu - 1957)